2012-10-11

Valgustuse tulevik

Eelmise aasta lõpus väljastas Euroopa Komisjon ühe olulise dokumendi  nimega „Valgutuse tulevik“. Tegemist on nn rohelise raamatuga, mille eesmärgiks on kiirendada kvaliteetsete pooljuhtvalgustite kasutuselevõtmist üldvalgustuses. Järgnevalt dokumendist väike ülevaade.
 
19  % maailma elektritarbimisest ja 14 % EL-i elektritarbimisest kasutatakse valgustuseks. Kontorihoonetes kulub kuni 50 % tarbitavast elektrist valgustuse jaoks, haiglates 20-30 %, tehastes 15 %, koolides 10-15 % ja elamutes 10-12 %. Euroopas eemaldatakse järk-järgult hõõglambid ning asendatakse need uute energiatõhusate ja keskkonnasõbralike valgustustitega. Kõige uuenduslikum turule tulnud tehnoloogia on pooljuhtvalgustid (Solid State Lighting, SSL). Tehnoloogia aluseks on valgust kiirgavad pooljuhtmaterjalid, mis muundavad elektrienergia valguseks, ning see hõlmab valgusdioodidel (LED) ja orgaanilistel valgusdioodidel (OLED) põhinevat valgustust.
Pildil Panasonicu OLED valgusti
 
Roheline raamat toob välja kaks põhieesmärki:
1)     Euroopa tarbijate seisukohalt on vaja tõsta teadlikkust ning näidata, et uus valgustustehnoloogia on kvaliteetne ja säästab energiat ning raha.
2)     Euroopa valgustustööstuse seisukohalt on vaja teha ettepanekud poliitikameetmete kohta, mis tugevdavad valgustitööstuse konkurentsivõimet ja ülemaailmset juhtpositsiooni ning aitavad luua Euroopas töökohti ja majanduskasvu.
LED-lampides ja –valgustites kasutatakse ereda valgusega LED-punktvalgusallikaid. OLED-seadmed põhinevad orgaanilistel valgusallikatel (nagu polümeerid), milles annab ühtlaselt valgust kahemõõtmeline pind ja mida on võimalik valmistada igasuguse kujuga ja igas suuruses. Tänasel päeval ei ole OLED-valgustid veel küps tehnoloogia, kuid mõne aasta pärast jõuavad ka need valgustid oma uudsete rakendusaladega valgustite turule.
Pooljuhtvalgustitel on mitu eelist võrreldes traditsiooniliste valgustitega:
1)      Pooljuhtvalgustid on energiatõhusad. Täna on pooljuhtvalgustid võrdväärsed luminofoor- ja halogeenlampidega, kuid lähitulevikus lähevad pooljuhtvalgustid energiatõhususe osas mööda kõigist muudest valgustustehnoloogiatest.
2)      Valgustus on kvaliteetne ja kõrge nägemismugavusega.
3)     Disain ja esteetika. Pooljuhtvalgustite tehnoloogia annab valgustuse projekteerijale ja tööstusele peaaegu piiramatu vabaduse , et töötada välja uusi valgustuskontseptsioone ja disainiparameetreid.
4)     Innovatsioon ja uued ärivõimalused. Pooljuhtvalgustite sisseehitamine mööblisse ja hoonetesse, asenduslampide müügi asemel arukate valgustussüsteemide ja lahenduse müük ning uute kommunaalteenuste turgude loomine, et müüa valgustust kui teenust.
Täna teadaolevad probleemid pooljuhtvalgustitega ning nende turustamisega:
1)     Madala kvaliteediga LED-tooted. Turul on palju ebakvaliteetseid tootjaid, kes müüvad valgusteid, mis ei vasta pakendil toodud andmetele.
2)     Kõrge esialgne ostuhind
3)     Kasutajad ei tea pooljuhtvalgustite tehnoloogia eeliseid ja võimalusi
4)     Ebapiisav või puudulik tootekirjeldus
5)     Nn sinise valguse oht. On väljendatud muret, et LED-valgustuse spektri sinisesse osasse jääv valgus kahjustab võrkkesta – üksi  seni läbiviidud uuring seda siiski ei kinnita.
6)     Tehnoloogia kiire aegumine ja standardite puudumine
Euroopa Komisjoni võimalikud meetmed pooljuhtvalgustite populaarsuse tõstmiseks:
1)     anda Euroopa standardiorganisatsioonidele ülesanne töötada välja vajalikud standardid
2)     käivitada pooljuhtvalgustite katseprojektid
3)     teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogramm „Horisont 2020“ (eesmärgiks suurendada Euroopa teadusuuringute ja innovatsiooni jõudlust pooljuhtvalgustite alal)
4)     suunata seitsmenda raamprogrammi toetused pooljuhtvalgustitele
5)     pooljuhtvalgustid uue ühtekuuluvuspoliitika (2014-2020) investeerimisprioriteetite sekka
 

No comments:

Post a Comment